ca
ca

Notícies

Sortida "Seguint les petjades de romans i ilegetes"

Diumenge, 21 d'Octubre de 2018

 A les nou del matí del passat dissabte, un autobús amb vint-i-nou associats del Cercle d’Amics del Museu a bord va sortir de Lleida en direcció a Guissona, l’antiga Iesso romana, per visitar el Parc Arqueològic d’aquesta població.

Acompanyats del guia del Parc Arquelògic vam fer un recorregut per les restes que queden de la Iesso romana. Gràcies a les seves explicacions,  vam poder imaginar com era aquesta ciutat fundada al voltant de l’any 100 aC. i que ocupava una extensió de 15 ha. Hi vam poder veure l’entrada nord de la ciutat, amb la muralla, la porta i la torre de defensa, un important edifici termal i un barri de cases on destaca un gran domusVam acabar la visita del Parc al Museu Eduard Camps, on vam poder contemplar les peces més destacades que les excavacions arqueològiques han recuperat fins a l’actualitat.

Abans de dinar, vam fer un recorregut pels carrers de la Guissona actual mentre la guia ens indicava i explicava els indrets i edificis més destacables. El recorregut va finalitzar amb la visita a l’església de Santa Maria i la comtemplació del retaule de la Verge del Claustre.

Després de dinar, ens vam dirigir cap a Tornabous per visitar el jaciment ilergeta del Molí de l’Espígol. Vam iniciar la visita en el Centre d’Interpretació on el guia, amb l’ajuda dels plafons que hi ha exposats, ens va donar la informació més rellevant del poble ilergeta i del jaciment. A continuació, vam visitar les restes de la que segons el guia que ens acompanyava és indubtablement Athanàgia o Atanagrum, la capital de la tribu dels ilergets. Aquest assentament dels segles VI i V a. C., envoltat per una muralla, amb els carrers empederats i canalitzacions, en el seu moment de màxima esplendor constava d’unes 500 cases i uns 6.000 habitants, quantitats  molt importats per a l’època. Actualment depèn del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que és el reponsable de les excavacions, però des de fa temps no s’hi ha fet cap actuació. El nostre guia, l’historiador Josep Tarragona, ens va  comentar que davant d’aquesta situació d’abandó, l’ajuntament de Tornabous es vol fer càrrec de la seva gestió, i que ja ha parlat amb la Universitat de Lleida perquè se’n pugui encarregar tant de la gestió com de les excavacions del jaciment.

Cal que les institucions i entitats lleidatanes reivindiquin una major atenció per part de l’administració central al nostre patrimoni artístic i cultural, en especial, als jaciments arqueològics.

A les galeries de fotografies en podeu veure algunes d'aquestes visites.

Veure totes les notícies

 

 

 

Apunta't al nostre butlletí