ca
ca es

El Parkinson

LA MALALTIA 

El Parkinson és un trastorn del sistema nerviós central caracteritzat per la degeneració d'un tipus de cèl·lules que es troben en una regió del cervell anomenada "ganglis bassals" i especialment en una part del tronc de l'encèfal anomenada substància negra. Aquestes cèl·lules fabriquen una substància anomenada dopamina, responsable de transmetre la informació necessària per al correcte control dels moviments. Quan hi ha una manca o reducció del nivell de dopamina, les estructures que reben aquesta substància (receptors dopaminèrgics) localitzades en una regió del cervell, anomenada "cos estriat", no són estimulades de manera convenient i això es tradueix en tremolor, rigidesa, lentitud de moviments i inestabilitat postural, entre altres símptomes.

 

 El Parkinson és una malaltia crònica i afecta de diferent manera a les personas que la pateixen. L'evolució pot ser molt lenta en alguns pacients i en altres pot evolucionar més ràpidament. No és una malaltia fatal, el qual vol dir que l'afectat no morirà a causa del Parkinson.

 

    Tot i els avenços de la neurologia, avui dia es desconeix l'etiologia de la malaltia de Parkinson, és a dir, les causes, per tant també es desconeix com previndre-la. Afecta tant homes com dones, i més del 70% de les persones diagnosticades de Parkinson supera els 65 anys d'edat. Tot i això, no és una malaltia exclusivament de persones d'edat avançada ja què el 30% dels diagnosticats és menor de 65 anys.  

 

 

 HISTORIA

 

 Alguns dels símptomes del Parkinson ja havien estat mencionats molt temps enrere. El físic grec Galè va distingir en els seus escrits la tremolor en repòs de la produïda durant el moviment. Tot i la distinció, Galè no va associar la tremolor a altres símptomes pel que no es pot afirmar que es tracti de la malaltia de Parkinson.

Però la primera descripció de la malaltia de Parkinson va ser escrita al 1817 pel doctor anglès James Parkinson. S'aventurà a descriure la malaltia, que ell anomenà "paràlisi agitant". Del mateix pròleg del seu assaig, Parkinson reconeixeia que el publicat eren unes "suggerències precipitades" perque havia utilitzat conjectures enlloc d'una investigació exhaustiva, i a la vegada admetia que ni tan sols havia realitzat exàmens anatòmics rigurosos.

Així doncs, la primera descripció diu: "Mobilitat involuntària tremolosa, amb disminució de la força muscular en parts dels cos que estan en repòs. Hi ha tendència a inclinar el tronc cap endavant i que les passes al caminar es converteixin de cop en carrera. No queden afectats els sentits o la intel·ligència".

 

 

 


 

Apunta't al nostre butlletí