PILAR RAHOLA -PREMIS SARDANA 2012 # 2016 PREMI R

2016  PREMI ROTLLANA FEDERACIÓ SARDANISTA TERRES DE LLEIDA - (LINK)

www.facebook.com/355158457911717/photos/a.355637514530478.84736.355158457911717/1189422941151927/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2012 - PREMI  FEDERACIO SARDANISTA DE CATALUNYA

Pilar Rahola ha escrit ...
Un lent procés d'abandonament ha relegat la sardana al clos dels que l'estimen

La Vanguardia en català | 16/11/2012 - 00:00h
Pilar Rahola

Avui és un dia feliç per a mi. Em donen un premi, però l'alegria no em neix de l'afalac que els premis lògicament provoquen, sinó d'una emoció més pregona: l'estima que tinc a la gent que me'l dóna.

Aquesta nit, a l'auditori de l'ONCE es lliuraran els premis Capital de la Sardana 2012 i, entre d'altres, el rebrem el Josep Jiménez Pinyol, que rebrà el Mèrit a la Dansa Catalana, per la seva intensa dedicació als esbarts dansaires; el compositor Marcel Sabaté i Reixach, que rebrà el Mèrit Musical per la seva tasca constant a favor de la música de cobla; i jo mateixa, que rebré el Mèrit Sardanista per, diuen, "la tasca de reivindicació de la sardana en les intervencions públiques a mitjans de comunicació". La Cobla la Bisbal Jove, dirigida per Xavi Molina, tocarà peces de Ricard Viladesau, Marcel Sabaté, Manel Saderra, Jordi Molina i Jesús Ventura. I així, a la manera delicada amb què es fan els actes del món sardanista, passarem una magnífica vetllada de divendres. Només puc dir, des d'aquest petit redós, que em sento honorada i que intentaré no decebre aital honor.

Sóc plenament conscient que a aquestes altures de l'article, alguns lectors hauran badallat. S'ha construït un discurs tan complet d'autoodi respecte a la sardana, que són molts els que la rebutgen com si fos el paradigma de la Catalunya carrinclona. Ja fa molts anys que vaig escriure, a les meves èpoques a l'Avui, que a Catalunya es considerava supermegaguay i modern un bar que tingués imatges de flamenc a la paret, però la sola insinuació d'un detall sardanista era tipificat de pura carcundia. I així, en un lent però eficaç procés d'abandonament, la sardana ha anat quedant relegada al clos de la gent que l'estima, gairebé desconnectada del país que la va crear. I el gust per la bona música que va recórrer l'espina dorsal de Catalunya amb els populars Cors de Clavé, les orquestres de poble, els esbarts i les colles sardanistes ha anat essent substituït per unes festes majors on qualsevol amb un altaveu i un soroll estrident semblant al miol d'un gat espantat diu que fa música.

És cert que hi ha de tot, i també hi ha molta gent amb nivell que fa música molt moderna, però la tendència a baixar el sostre musical és molt persistent. I, en aquest procés de deixadesa, anem afeblint una de les músiques tradicionals de més nivell del món. És cert que, malgrat la indiferència política i l'autoodi social, la sardana continua aplegant a milers de persones durant tot l'any, i són molts els joves que componen, arrangen i innoven. Però fóra hora que la Catalunya oficial fes seva la sardana, i la dotés d'un mínim de dignitat institucional. O cal recordar, per exemple, que tenim cobla nacional i no té dotació pressupostària?

La sardana forma part de les coses magnífiques d'aquest país. Abandonar-la és una forma molt eficaç d'afeblir greument la pròpia identitat.

                            ##################################

PREMIS SARDANA

Medalla al Mèrit Sardanista: S’ha concedit enguany a na Pilar Rahola i Martínez, de Badalona per la seva tasca de reivindicació i al•lusió a la sardana al llarg de les seves intervencions públiques i col•laboracions a mitjans de comunicació.

Medalla al Mèrit Musical: Es concedeix a en Marcel Sabaté i Reixach, de Tortellà, per la seva implicació amb el conreu i difusió de la sardana i la música de cobla, com a instrumentista de flabiol i tamborí, com a director de cobla i orquestra, com a compositor i arranjador i com a professor de flabiol i tamborí a l’ESMUC i al Conservatori de música Isaac Albèniz de Girona.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Per a en Josep Giménez i Pinyol, de Reus, per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa tradicional catalana.

La segona modalitat de premis està dividida en 6 categories:

La primera categoria, a la Dedicació, ha estat per a n'Alfred Abad i Gascó, de Tarragona, per la seva especial vinculació i dedicació des de fa més de 30 anys amb l’Agrupació Sardanista de Tarragona Dansa, en el camp del sardanisme de competició, així com per la incorporació al món de la composició amb més d’una vintena de sardanes i altres arranjaments musicals per a cobla.

Una altra categoria, a la Continuïtat. Aquesta distinció s’ha atorgat a 8 entitats diferents pel seu llarg recorregut en l’organització d’esdeveniments. En concret, s’atorga aquesta distinció als concursos de colles sardanistes de Balaguer, Cervera, Reus i Ripoll, pels seus 50 anys; als Aplecs de sardanes de La Bisbal d’Empordà, d’Olot i Sabadell, per la seva 50a edició i, finalment, a l’Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró, també pels seus 50 anys.

La tercera categoria, dedicada als Mitjans Audiovisuals, ha estat concedida a ZEBA produccions, i a Amunt Produccions per l’edició i difusió del documental 'La sardana, dansa nacional de Catalunya?', estrenat a la Fira de Manresa i que veurà a través del canal 33 de Televisió de Catalunya avui 23 d'abril. També es concedeix a 8TV, per la promoció que fa de la sardana i la música de cobla amb l'emissió cada matí de l’espai 8 de 8.

El guardó referent a la categoria dedicada a la Promoció i Difusió recau al Club Súper 3, per la promoció de la sardana a les darreres edicions de la Festa dels Súpers, amb exhibicions de colles alevines i infantils d’arreu de Catalunya i els tallers d’ensenyament de sardanes que s'hi desenvolupen; també s’atorga a la ONCE, per l'edició del disc Onze sardanes per a l'ONCE i el seu concert de presentació, i pels tallers i cursos de sardanes que imparteix per a invidents sota el mestratge d’en Jordi Fort.

La categoria de les Iniciatives Renovadores premia enguany a l’Auditori de Barcelona, per la programació de la primera Temporada de Música per a Cobla, amb la cobla Sant Jordi com a protagonista, col•laborant amb artistes d’altres camps de la música.

Finalment, la modalitat d'Estudis i Foment de l’estudi és pel recull educatiu Picacurts, que presenta diversos jocs i recursos per educar amb i en la sardana, editat per la Universitat de Lleida, segons un projecte del Grup Sardanista Montserrat d’aquella localitat.

 
Contador gratis