Notícies

AUDIÈNCIA PÚBLICA SOBRE LES BASSES

Dilluns, 24 de Setembre de 2012
Processos participatius
AUDIÈNCIA PÚBLICA SOBRE LES BASSES

La Paeria defensa un model per a les Basses que aposta per un parc de titularitat pública, amb inversió privada que generi ocupació
 

Lleida celebra la primera audiència de la seva història, amb la participació dels grups polítics, d'entitats i particulars, en què han destacat la pluralitat d'opinions, totes coincidint en el desig de recuperar el parc per a la ciutat.

 URBANISME, MOBILITAT, VIA PÚBLICA, CONCESSIONS, OFICINA D'ATENCIÓ CIUTADANA.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida ha defensat un model per a les Basses que aposta per un parc de titularitat pública, amb inversió privada que generi ocupació. Sota aquesta premissa han versat les intervencions de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i els tinents d'alcalde, Marta Camps i Rafael Peris en la primera audiència pública de la història de la ciutat, en la qual han participat els diferents grups polítics, amb i sense representació a la Paeria, diverses entitats i particulars. En el debat, ha destacat la pluralitat d'opinions, promovent la participació ciutadana i coincidint en el desig de recuperar el parc per a la ciutat.

L'Audiència Pública de les Basses s'ha iniciat amb una breu presentació del paer en cap, Àngel Ros, per, seguidament, el convidat expert, Joan Ganau, doctor en Geografia i professor de la UdL fes la seva exposició, en la qual ha destacat que "cal un parc que, pot ser una qüestió econòmica –i més en els moments en què ens trobem ara- que s’ha de fer bé, sigui el que sigui que es faci, per assegurar el gaudi públic d’aquest parc. Necessitem un parc per passar un dia en família, que podria ser les Basses, i que tinguem una ciutat que sigui més fruit de les voluntats ciutadanes.”

Després ha estat el torn de la representant de la CUP, Esther Sancho, proposant de l'Audiència Pública, qui ha defensat el seu model de les Basses com un parc familiar i sense la inversió de cap iniciativa privada. Posteriorment, ha estat la 1a tinent d'alcalde, Marta Camps, qui ha explicat la visió de l'equip de govern i que ha destacat els 2 processos de participació ciutadana que s'han dut a terme des del 2006 fins al 2008. A més, ha explicat en què consisteix la modificació del pla general i el nou pla parcial, que dibuixa les Basses del futur.

La modificació classifica de sòl urbanitzable el Parc i els terrenys de la seva ampliació, de tal manera que passarà dels 180.000 metres quadrats actuals de superfície als 271.100 metres quadrats, cosa que suposa un increment del 50%, dels quals més de 230.000 es destinaran a espais lliures i equipaments. En aquest sentit, a l'interior del parc hi haurà camins per passejar o anar amb bicicleta, estanys o làmines d’aigua, un hotel de cent places, àrea de piscines, tres edificis per cafeteria, restaurant o altres serveis terciaris, a més d’una zona de pícnic, càmping i bungalous, pistes esportives, una àrea central amb jocs infantils i espai per a concerts o altres esdeveniments, així com una gran zona verda, que conservarà tot l’arbrat que hi ha al parc i del qual es va fer un inventari.

Cadascuna de les diferents zones tindrà aparcament, ja que se n’han previst cinc a tot el parc amb un total de 843 places, així com un vial perimetral per arribar a totes les zones i deixar lliure del pas de vehicle la part principal i més arbrada del Parc. Aquest document detalla que l’accés a les Basses es farà a través d’una rotonda de nova construcció a la N-240.

Alhora, es contempla la possibilitat d'una zona comercial de 12.000 metres quadrats de sostre, que només representa un 5% de la superfície total del parc, que estarà vinculat a l’esport, el lleure i la salut, que es tramitarà com a establiment singular segons la legislació actual de Comerç, tot i que actualment hi ha un contenciós pendent de resoldre, després de la negativa de la Generalitat a autoritzar-lo.

Aquesta nova proposta d’ordenació ha tingut en compte bona part de les conclusions que es van recollir durant el procés participació ciutadana que l’Ajuntament de Lleida va dur a terme conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Lleida, en el marc d’un protocol de col·laboració, entre novembre del 2006 i maig del 2007. En una segona fase, compresa entre novembre del 2006 i juny del 2008 es va ampliar el procés participatiu a la resta d’agents socials de la ciutat.

Per la seva banda, Convergència i Unió ha proposat també un parc de lleure, oci i esport, compatible amb usos educatius, tot i que sense cap zona comercial. El PP, en canvi, també aposta per un parc que incorpori aquests usos, tot i que amb inversió privada, sense ús comercial i amb una concessió del càmping.

A l'Audiència Pública s'han inscrit per participar-hi una quarantena de persones particulars i una quinzena d'entitats, que han pogut preguntar sobre aspectes de les Basses i aportar-hi els seus suggeriments.

La sessió, que s'ha celebrat a l'IMAC, ha conclòs amb la intervenció de l'alcalde, Àngel Ros, que ha posat de relleu la importància de mantenir la titularitat pública del parc com es fa al Parc Científic de Gardeny, però sense renunciar a la inversió privada que pugui aportar els més de 24 miliions d'euros que es necessiten per revitalitzar les Basses i, sobretot, que creï ocupació i ajudi a pal·liar l'atur juvenil.

 

  Tornar